Čo je Pinterest? Pinterest pre firmy aj pre vlastné projekty

Zaujíma vás, čo je Pinterest a ako funguje? Vlastníte malú značku, e-shop, blog a chceli by ste vedieť, ako používať Pinterest tak, aby vám priniesol nových zákazníkov, klientov, e-mailové kontakty alebo čitateľov blogu? Ste tvorca obsahu a hľadáte ďalšie možnosti monetizácie? Alebo len hľadáte inšpiráciu a tipy, ako túto platformu používať pre vlastné potešenie? To ste na správnom mieste 🙂 V našich Soapbox blogoch vás učíme používať Pinterest nielen pre zábavu, ale aj profesionálne ako marketingový nástroj.

Čo je Pinterest?

Pinterest je vizuálny vyhľadávací nástroj. Používatelia si chodia na Pinterest plánovať budúcnosť a hľadať inšpiráciu na témy, ktoré ich zaujímajú. Objavuje sa tam všetko od receptov, cestovateľských tipov, cez módu a rôzne kutilské návody až po informácie o marketingu, investovaní či tvorbe webstránok.

Ako funguje Pinterest?

Pinterest funguje podobne ako napríklad Google. Rozdiel je len v tom, že výsledkom vyhľadávania nie je text, ale fotografia, grafika alebo video. Do vyhľadávania napíšete to, čo vás zaujíma a zobrazia sa vám výsledky. Príspevky na Pintereste sa nazývajú piny a každý dobre optimalizovaný pin obsahuje odkaz na externú webstránku, napríklad eshop alebo blog. Stačí tak kliknúť na pin a môžete si zakúpiť produkt, ktorý sa vám páči alebo prečítať článok, ktorý vás zaujal.

Čo je Pinterest. Slovenská značka vačice.sk na Pintereste

Slovenská značka Vačice Sleepwear na Pintereste

Slovenskí tvorcovia na Pintereste. Pinterest marketing agentúra Soapbox.sk

Slovenskí tvorcovia na Pintereste. Značka Woollies

Pinterest je niekedy zaraďovaný aj k sociálnym sieťam. Ak si ho však porovnáte napríklad s Instagramom, zistíte, že až taký „sociálny” nie je. S vašimi fanúšikmi alebo sledovateľmi totiž nemusíte nijakým spôsobom interagovať a ich počet nie je pre váš úspech na Pintereste vôbec zásadný. Je to skôr miesto, kde vás používatelia objavia, lebo ponúkate produkt, službu alebo hodnotnú informáciu, o ktorú sa už zaujímajú.

Aby vás vaše cieľové publikum objavilo, nepotrebujete naháňať lajky, ale správne používať kľúčové slová. Vďaka nim sa váš obsah zobrazí vo vyhľadávaní a keď budú vaše piny aj vizuálne atraktívne, používatelia si ich rozkliknú, uložia na neskôr alebo sa vďaka nim dostanú na vašu webstránku. Pinterest nie je tak časovo náročný ako sociálne siete, vyžaduje si iba základnú znalosť SEO a trochu vkusu pre vizuály.

Zaujímavejšou metrikou ako počet fanúšikov môžu pre vás byť napríklad prekliky na váš web. Aby ste získali podrobné štatistiky, napríklad aj o tom, aké piny vám prinášajú na web najviac návštevnosti, budete potrebovať firemný účet. Je bezplatný a takto jednoducho si ho založíte.

S čím všetkým vám vie Pinterest pomôcť?

Pinterest môžete používať nielen na osobné účely a pre vlastné potešenie, ale aj ako profesionálny nástroj pre vaše podnikanie. 

Na Pintereste môžete taktiež: 

📌 Získavať návštevnosť na váš web.

📌 Rozšíriť povedomie o vašej značke na Slovensku alebo v zahraničí.

📌 Využívať platenú reklamu.

📌 Zbierať e-mailové kontakty.

📌 Tvoriť obsah a spolupracovať s inými značkami.

Pre koho je Pinterest určený?

Pinterest na osobné účely

Na Pintereste nájdete množstvo inšpirácie, ktorú si môžete uložiť na svoj profil a roztriediť do svojich násteniek. Je to výborný spôsob, ako mať pokope obsah, ku ktorému sa chcete vrátiť. Ak nenájdete dostatok výsledkov v slovenčine, odporúčame angličtinu alebo iný svetový jazyk. Určite vás prekvapí, aká pestrá škála tém sa tam nachádza.

Pinterest je veľmi populárny aj pri plánovaní životných udalostí, napríklad svadieb alebo nového projektu.

Chystáte sa na nové bývanie alebo budete prerábať? V tomto článku, ktorý sme pripravili pre nášho klienta, sa dozviete, ako si naplánovať prerábku kuchyne s Pinterestom.

Pinterest pre e-shopy

Ľudia na Pinterest chodia nielen hľadať inšpiráciu, ale aj nakupovať. Z globálnych štatistík vyplýva, že používatelia trávia viac než 25 % času na Pintereste priamo nakupovaním. A nielen to – 97 % z nich nezadáva do vyhľadávania názov značky. Chcú objavovať nové produkty a inšpirácie. Nájdu na Pintereste aj vás? 

Pinterest robí všetko preto, aby vašim zákazníkom uľahčil cestu k nákupu. V roku 2022 chystá spustenie nových funkcií, napríklad nakupovania priamo v aplikácii Pinterestu. Viac o nových funkciách nielen pre eshopy sa dočítate v tomto článku.

Pre všetky internetové obchody odporúčame nastaviť rozšírené piny. Vďaka nim budú informácie o produktoch na Pintereste (napríklad ceny) vždy aktuálne. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že si váš obsah niekto uloží na nástenku.

Organický dosah na Pintereste môžete podporiť aj platenou reklamou. Reklama na Pintereste je nenásilná a nevyrušuje. Okrem toho sa naozaj oplatí. Cena za konverzie je 2,3-krát nižšia v porovnaní so sociálnymi sieťami. A to nehovoríme o tom, že pretlak konkurencie alebo obsahu na slovenskom Pintereste zatiaľ nehrozí. Preto sa snažíme inšpirovať tvorcov a značky, aby pridávali na Pinterest lokálny obsah. Podľa nášho prieskumu by to slovenskí používatelia naozaj ocenili.

Pinterest pre blogerov, influencerov a tvorcov obsahu

Ak tvoríte zaujímavý obsah na sociálne siete alebo na blog, prečo by ste sa oň nepodelili aj s používateľmi na Pintereste? Móda a krása, recepty, cestovateľské či DIY tipy, to všetko sú populárne témy, vďaka ktorým vás môže objaviť nové publikum.

Vďaka Pinterestu môžete napríklad zvýšiť návštevnosť vášho blogu či rozšíriť povedomie o vašej značke.

Ak máte v zásobe krátke vertikálne videá, ktoré tvoríte napríklad na sociálne siete, môžete ich pridať na Pinterest ako video piny. Narozdiel od stories na iných sociálnych sieťach, video piny ostávajú na platforme navždy. Vedia si teda nájsť cestu k vášmu publiku ešte dlho potom, ako ich pridáte.

Pinterest pre online služby

Možno vás prekvapí, aká široká škála tém je na globálnom Pintereste vyhľadávaná. Ak sa klientovi snažíte pomôcť vyriešiť nejaký problém, patríte na Pinterest.

Čo je Pinterest. Pinterest pre online služby

Pinterest pre poskytovateľov online služieb

Ak v rámci vašej stratégie vzdelávate potencionálnych klientov vo forme blogových článkov, bola by škoda nepodeliť sa o váš obsah aj na Pintereste. Optimalizované blogové piny privedú na váš blog novú návštevnosť, ktorá sa o vaše témy zaujíma.

Mimoriadne populárne je aj vzdelávanie a vo forme krátkych videí na sociálnych sieťach. Ak máte pripravený hodnotný obsah, môžete ho znova využiť a publikovať aj na Pintereste vo forme video pinov.

Chcete využívať Pinterest ako profesionálny nástroj?

Ako prvé by ste mali zistiť, či je pre vás Pinterest vhodná platforma. Odpoveď nájdete v tomto článku, alebo nám napíšte tu. Úprimne vám povieme, či bude pre váš konkrétny prípad Pinterest dobrou voľbou.

Máte zákazníkov alebo návštevníkov vašej webovej stránky zo Slovenska? Určite vás bude zaujímať, ako to na slovenskom Pintereste chodí, čo Slováci vyhľadávajú a čo im na slovenskom Pintereste chýba. Budete prekvapení, koľko Slovákov nielenže vie, čo je Pinterest, ale sa na túto platformu aj rado vracia. 

V prípade, že sa rozhodnete osloviť globálne publikum alebo cieliť na konkrétny zahraničný trh, budete potrebovať pinterestový účet v angličtine alebo jazyku daného trhu. Aký jazyk si vybrať a v akých krajinách sa nachádza najviac používateľov Pinterestu sa dozviete tu.

Ako na úspešný profil na Pintereste?

Prečítajte si naše ďalšie blogy a sledujte aj na náš Instagram. Našim cieľom je vzdelávať ľudí, aby si svoj pinterestový účet vedeli spravovať svojpomocne a efektívne. Milujeme pekné vizuály a radi podporujeme malé značky, aby ich ľudia objavili.

Ak ste to už s Pinterestom skúšali, ale zatiaľ vám neprináša želané výsledky, radi vám s ním pomôžeme. Pozrieme sa na váš publikovaný obsah, pripravíme podrobný audit vášho účtu a dostanete aj konkrétne odporúčania na mieru pre vás. Viac o tejto službe si môžete prečítať tu.

Dúfame, že sme vám zodpovedali na otázku čo je Pinterest a dozvedeli ste o ňom niečo nové.

Prajeme veľa úspešných projektov nielen na Pintereste 🙂

Previous
Previous

Overený profil na Pintereste: Ako získať populárnu „✓”?

Next
Next

Pinterest pre handmade tvorcov: Bori a jej cesta k Pinterestu